Pyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny.
Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 białko
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 gram masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.
Smacznych Świąt życzy Klaudia!
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
Usuń