Pyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny.

Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!


zBLOGowani.pl

2 komentarze: