Na słodko

Bezglutenowy chlebek czekoladowy z czarnym bzem, podany z grillowanymi owocami

14:58

Często zamiast zwykłego chleba piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. 
Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem naturalnym i polewą czekoladową. W drugiej wersji chlebek jest podany z kiwi, pomarańczą, grillowanymi plastrami gruszki oraz z dżemem z dzikiego bzu marki Łowicz. Obie wersje smakowały mi tak bardzo i zupełnie nie mogłam się powstrzymać przed tym by pokazać Wam jedną i drugą. Wybierzcie odpowiednią dla siebie, natomiast poniżej przepis na przepyszny chlebek bezglutenowy o smaku czekoladowo- porzeczkowym! 

Składniki (na formę keksową o wymiarach 20 cm x 10 cm):

  • 250 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (50 gram mąki migdałowej, 100 gram mąki jaglanej, 100 gram mąki owsianej lub gotowy miks mąk)
  • 4 łyżki dżemu 100% z owoców czarny bez 
  • 6 łyżek oleju rzepakowego 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 gram cukru trzcinowego
  • 1 rozgnieciony banan 
  • szczypta soli
  • 50 gram posiekany czekolady, dowolnie do wyboru mleczka lub deserowa 
Do miski przesiewam kakao, mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku foliowym. 

Sposoby podania:
  • chlebek czekoladowy polany polewą czekoladową 
100 gram czekolady, 1 łyżkę masła, 2 łyżki mleka kokosowego rozpuść w kąpieli wodnej i polej przygotowaną polewą chlebek. 

  • grillowana kromka chleba podana z grillowaną gruszką i jogurtem
Jedną gruszką podziel na ćwiartki i grilluj na patelni. Chlebek pokrój w plastry i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony. Kromkę chlebka podaj z owocem, łyżką jogurtu naturalnego i łyżką polewy czekoladowej. 

  • grillowana kromka chleba podana z grillowaną gruszką, kiwi, pomarańczą i łyżką dżemu 
Grilluj kromkę chleba minutę lub dwie na patelni. Gruszkę pokrój w cienkie plastry i grilluj kilkanaście sekund. Kiwi pokrój w plastr, pomarańczę również. Grillowany chlebek podaj z dżemem z czarnego bzu oraz owocami. 

Która wersja najbardziej przypadła Wam do gustu?

Smacznego, Klaudia! 


Zobacz także

0 komentarze