Ciasta na kruchym spodzie

Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym

08:30


Najlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej czekolady mlecznej. Do tego najlepsza dekoracja z posypki czekoladowej, truskawkowej oraz pokrojonych w kostkę czekoladowych batoników. Chyba nie ma lepszej propozycji na Walentynkowy deser. Uwierzcie!

Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm):

Ciasteczkowy spód kruchy:
  • 2 batoniki Lusette o smaku czekoladowym
  • 50 gram masła
Mus czekoladowy:
  • 100 gram czekolady deserowej
  • 50 ml śmietany 36%
  • 1 białko jaja
Krem czekoladowy:
  • 100 gram serka mascarpone
  • 100 gram czekolady mlecznej
Dodatkowo:
  • wiśnie z syropu
  • posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa
  • 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji
W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem i przekładam do niej ciasteczkowy spód delikatnie ugniatając. Formę umieszczam w lodówce na godzinę lub dwie.
Czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. Białko ubijam na sztywno. Śmietanę ubijam na sztywno i stopniowo dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce.
Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte.
Batonika czekoladowego kroję w kostkę. Wierzch tarty dekoruję pokrojonym batonikiem, jak i posypką czekoladową i truskawkową. Tarte umieszczam w lodówce na 2-3 godziny lub całą noc. Podaję schłodzoną.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

2 komentarze