Pyszna propozycja na wielkanocny stół. Pieczona zielona i czerwona papryka pozbawiona skórki, drobno posiekana, wymieszana z kremowym serkiem i żółtkami. Będzie Wam smakowało! 

Składniki (na 5 jaj):

  • 5 jaj 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki zielonej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • szczypta papryki wędzonej 
  • 2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • szczypta soli i pieprz 
  • świeża bazylia 
Papryki układam na blaszce do pieczenia skórką do góry, polewam olejem i przyprawiam wędzoną papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut- aż skórka papryk zarumieni się. Studzę papryki i obieram. Jajka gotuję na twardo, około 6 minut we wrzątku. Odcedzam, studzę, obieram i kroję na pół. Wyciągam żółtka. Obraną paprykę, bazylię i seler siekam drobno, mieszam z serkiem, żółtkami, solą i pieprzem do połączenia. Białka faszeruję przygotowaną masę. Chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny, Podaję schłodzone. 

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy