Pyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię orientalną, tak mocno aromatyczną, dlatego to danie idealnie wpisuje się w jedno z moich ulubionych dań. Jest przy tym szalenie proste i szybkie do wykonania, co ostatnio bardzo sobie cenię. 

Składniki (na 4 porcje):
  • litr bulionu 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 250 gram łososia 
  • 1 batat 
  • 400 gram dyni 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 papryczka chili 
  • garść suchych glonów wakame 
  • kilka grzybów shitake 
  • 100 gram makaronu ryżowego 
  • 1 czerwona papryka 
  • kawałek cukinii 
  • przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka 
  • kiełki jarmużu do dekoracji 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj wszystkie przyprawy prócz sosu sojowego. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej bulion. Gotuj składniki 10-12 minut. Dodaj namoczone glony i grzyby. Gotuj jeszcze 5 minut. Wlej mleko kokosowe i dopraw zupę sosem sojowym. Gotuj jeszcze kilka minut. Łososia pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dodaj makaron. Gotuj całość jeszcze minutę. Podawaj ciepłą zupę z odrobiną kiełków. 

Smacznego, Klaudia! 



6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Jak przygotowujesz bulion do tej zupy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tej zupie wykorzystałam bulion warzywny, ale można też rosół i w ogóle byłoby smacznie! :)

      Usuń
  2. Oj zupka bajerancka <3 Ja dopiero niedawno odkryłam cudowność mleczka kokosowego, zdecydowanie za późno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze tyle przepisów przed Tobą do przetestowania, powodzenia :) :*

      Usuń