Jeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie u osób chcących odżywiać się lepiej a przy tym lubiących niebanalne smaki. Świetnie tutaj sprawdził się #olejwielkopolski, który doskonale podkreśla smak potrawy nadając jej delikatnie pikantnego smaku. #olejkonwenanse- tak można określić to szaleństwo na talerzu, które w mój smak wpisało się idealnie!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 gram brokuł
- 200 gram batata
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej cukinii
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili
- przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry
Marynowane tofu:
- 200 gram tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili
Cytrynowa kasza gryczana niepalona:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- granat
- czarny sezam
Tofu pokrój w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wymieszaj z tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem z przyprawami. Brokuł podziel na różyczki i gotuj 10 minut na parze. Pozostałe warzywa, czyli batat, cukinię i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników. Duś całość 5 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut wszystkie składniki. Wlej mleko kokosowe i dopraw sos do smaku. Dodaj ugotowany na parze brokuł. Ugotuj kaszę w podanej ilości bulionu. Na koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem.
Smacznego, Klaudia!
Zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji!
Połączenie tych wszystkich smaków musi być fenomenalne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń