Pyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię orientalną, tak mocno aromatyczną, dlatego to danie idealnie wpisuje się w jedno z moich ulubionych dań. Jest przy tym szalenie proste i szybkie do wykonania, co ostatnio bardzo sobie cenię.
Składniki (na 4 porcje):
- litr bulionu
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 gram łososia
- 1 batat
- 400 gram dyni
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- garść suchych glonów wakame
- kilka grzybów shitake
- 100 gram makaronu ryżowego
- 1 czerwona papryka
- kawałek cukinii
- przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka
- kiełki jarmużu do dekoracji
- oliwa z oliwek do smażenia
Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj wszystkie przyprawy prócz sosu sojowego. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej bulion. Gotuj składniki 10-12 minut. Dodaj namoczone glony i grzyby. Gotuj jeszcze 5 minut. Wlej mleko kokosowe i dopraw zupę sosem sojowym. Gotuj jeszcze kilka minut. Łososia pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dodaj makaron. Gotuj całość jeszcze minutę. Podawaj ciepłą zupę z odrobiną kiełków.
Smacznego, Klaudia!
Wygląda obłędnie. Jak przygotowujesz bulion do tej zupy?
OdpowiedzUsuńAkurat w tej zupie wykorzystałam bulion warzywny, ale można też rosół i w ogóle byłoby smacznie! :)
Usuńinteresująca :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj zupka bajerancka <3 Ja dopiero niedawno odkryłam cudowność mleczka kokosowego, zdecydowanie za późno :D
OdpowiedzUsuńJeszcze tyle przepisów przed Tobą do przetestowania, powodzenia :) :*
Usuń