Ciekawy pomysł na proste i smaczne danie z łososiem. Delikatne i kremowe puree na bazie dyni, batata i gruszki podane z grillowanym kawałkiem łososia. Lekkie i smaczne danie, dla wszystkich tych którzy lubią zdrowe jedzenie w stylu fit.
Składniki (na 2 porcje):
- 350 gram łososia
- dwie łyżeczki czarnego sezamu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
- 100 gram batata
- 200 gram dyni
- 1 mała gruszka
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- 1/3 szklanki mleka
- mix sałat i kiełki do podania
Batata, dynię i gruszkę obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń