Gdybyście mieli zdecydować jaki smak kojarzy Wam się z jesienią to co by to było? Ja zdecydowanie w tym okresie stawiam na dynię, na grzyby i.. pomarańcze. Podrzucam Wam właśnie prosty i szybki przepis na makaron z delikatnym, śmietanowym sosem grzybowym z kurczakiem oraz chipsem z szynki parmeńskiej. Jeżeli macie w domu porcję mrożonych grzybów to przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej niż 20 minut! :)
Do przepisu użyłam mieszanki przypraw o nazwie "czubryca". To moje ostatnie okrycie, które świetnie podkreśla smak wytrawnych, ciężkich potraw. Nie jest ona niezbędna do wykonania dania
i można zastąpić ją majerankiem w tym przepisie.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu spaghetti Lubella
- 250 gram piersi kurczaka
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 400 gram mrożonych grzybów np. podgrzybków
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek do smażenia
- szczypta czubrycy
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- parmezan
- sól i pieprz
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Grzyby rozmroź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i dopraw solą, pieprzem i czubrycą. Do podsmażonych składników dodaj rozmrożone grzyby i gotuj całość kilka minut. Na osobnej patelni usmaż szynkę parmeńską na chrupko. Do sosu grzybowego dodaj śmietanę i gotuj składniki kilka minut. Dopraw na koniec do smaku. Makaron podaj z sosem. Wierzch posyp rozkruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy