Gdybyście mieli zdecydować jaki smak kojarzy Wam się z jesienią to co by to było? Ja zdecydowanie w tym okresie stawiam na dynię, na grzyby i.. pomarańcze. Podrzucam Wam właśnie prosty i szybki przepis na makaron z delikatnym, śmietanowym sosem grzybowym z kurczakiem oraz chipsem z szynki parmeńskiej. Jeżeli macie w domu porcję mrożonych grzybów to przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej niż 20 minut! :)

Do przepisu użyłam mieszanki przypraw o nazwie "czubryca". To moje ostatnie okrycie, które świetnie podkreśla smak wytrawnych, ciężkich potraw. Nie jest ona niezbędna do wykonania dania 
i można zastąpić ją majerankiem w tym przepisie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gram makaronu spaghetti Lubella
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • 400 gram mrożonych grzybów np. podgrzybków 
  • cebula 
  • czosnek 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • szczypta czubrycy 
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • parmezan 
  • sól i pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji 
Grzyby rozmroź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i dopraw solą, pieprzem i czubrycą. Do podsmażonych składników dodaj rozmrożone grzyby i gotuj całość kilka minut. Na osobnej patelni usmaż szynkę parmeńską na chrupko. Do sosu grzybowego dodaj śmietanę i gotuj składniki kilka minut. Dopraw na koniec do smaku. Makaron podaj z sosem. Wierzch posyp rozkruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. 

Smacznego, Klaudia!




Brak komentarzy