Kolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne.
Składniki (na małą formę "keksową"):
- 2 banany
- 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka Amaretto
- do dekoracji: polewa czekoladowa na bazie kakao i oleju kokosowego oraz orzechy laskowe
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka Amaretto
Banany, puree, jajka, mleko, ksylitol i Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą polej ciasto i udekoruj orzechami laskowymi.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy