Prosta, sycąca i smaczna sałatka, taka do przygotowania w kilka chwil. Przy tym bardzo zdrowa i prezentująca się na talerzu bardzo ładnie. Zasmakuje każdemu.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 awokado
- 1 mały batat
- świeży tymianek
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 50 gram sera feta
- rukola
- czerwona cebula
- suszone pomidory
- oliwki czarne
- dressing: świeża bazylia, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz
- kiełki do dekoracji
Batata pokrój w plastry, wymieszaj ze świeżym tymiankiem, solą i oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Cebulę, pomidory, awokado, oliwki i fetę pokrój według uznania na mniejsze części. Na rukoli ułóż pokrojone składniki i bataty. Udekoruj kiełkami. Składniki dressingu zmiksuj blenderem i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego, Klaudia.
Fakt, prezentuje się przepięknie <3 A połączenie też cudne - kocham awokado i bataty :)
OdpowiedzUsuńMasz tak samo jak ja :)
Usuń