Kanapki

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem berneńskim ze szpinakiem

10:00


Ostatnio kiedy dzwonek do drzwi mojego domu dzwoni o nieludzkiej porze, na przykład o 3:00 czy 4:00 to wiem kogo tam zastanę. Dziwi mnie tylko, że o tej porze kobieta swojego mężczyzny zamiast kwiatów dostaje inny bukiet, bardziej zielony. Nie dziwi mnie jednak, że prawdziwy facet wie co swojej dziewczynie kupić, i nie dziwi mnie fakt, że na jej mangopapajowej buźce na taki bukiecik szparag pojawia się uśmiech. 

Składniki:

Sos berneński ze szpinakiem:

  • 1 szalotka 
  • 100 gram masła 
  • 2 żółtka
  • garść szpinaku 
  • sól, pieprz
  • łyżka octu jabłkowego 
Dodatkowo:
  • jajka ugotowane w koszulce 
  • pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko 
  • szparagi podsmażone na maśle z solą i pieprzem
  • natka pietruszki posiekana 
  • świeżo zmielony pieprz
Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając pokrojone masło. Przez około 5 minut cały czas mieszając ubijam sos, który na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję sos berneński z jajkiem w koszulce, chrupiącym pieczywem i krótko smażonymi na maśle szparagami, doprawionymi solą i pieprzem. 

Smacznego, Klaudia!





Zobacz także

0 komentarze