Drób

Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem

09:00


Smaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem.

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą
  • marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
Sos z masła orzechowego:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szczypta soli i pieprzu
Puree z musztardą francuską:
  • 500 gram ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki masła
Marchewka z groszkiem:
  • 3 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 30%
Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut po drugiej stronie. Skóra powinna być chrupka i mocno zarumieniona. Odłóż by piersi odpoczęły. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka bez skór pokrój je na mniejsze kawałki i smaż na patelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje).

Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree.

Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim ogniu. Po tym czasie dodaj przyprawy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do warzyw. Danie ściągnij z ognia i dokładnie wymieszaj.

Na maśle i oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj bulion oraz śmietanę. Gotuj 2-3 minuty. Dopraw. Dodaj masło orzechowe, całość dokładnie wymieszaj i zredukuj sos by stał się odpowiednio gęsty, kremowy. Pierś kurczaka możesz wymieszać w tej chwili z sosem (szczególnie polecam jeśli wykonałeś pierś sposobem drugim, czyli bez skóry) ale nie jest to konieczne, w zależności od tego jak planujesz podać danie.

Na talerzu ułóż puree, marchew z groszkiem, nałóż sos a na nim piersi kurczaka. Podaj od razu!

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze