Kolejna smaczna tarta na blogu z wykorzystaniem sezonowych warzyw takich jak kabaczek (albo cukinia) i papryka. Wszystko to zapieczone pod pysznym serem a całość rozpływa się w ustach. Cóż, kiedy mój narzeczony stwierdził, że wcale nie brakuje mu w tym daniu mięsa to chyba jest to najlepsza rekomendacja.
Składniki (na tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
- 50 gram mÄ…ki orkiszowej typ 2000
- 80 gram mÄ…ki gryczanej
- 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- sól
- 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu)
- 80 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
- 800 gram kabaczka (po obraniu) lub cukinii
- 1 papryka czerwona
- 2 papryczki chili
- szalotka
- 2 zÄ…bki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek z oregano
- 150 gram sera Reblochon de Savoi lub innego sera pleśniowego z mleka krowiego
- pieprz
- majeranek
- świeże zioła do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
0 komentarze