Kolejna smaczna tarta na blogu z wykorzystaniem sezonowych warzyw takich jak kabaczek (albo cukinia) i papryka. Wszystko to zapieczone pod pysznym serem a całość rozpływa się w ustach. Cóż, kiedy mój narzeczony stwierdził, że wcale nie brakuje mu w tym daniu mięsa to chyba jest to najlepsza rekomendacja.


Składniki (na tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
  • 50 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 80 gram mąki gryczanej
  • 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • sól
  • 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu)
  • 80 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
  • 800 gram kabaczka (po obraniu) lub cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 2 papryczki chili
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek z oregano
  • 150 gram sera Reblochon de Savoi lub innego sera pleśniowego z mleka krowiego 
  • pieprz
  • majeranek
  • świeże zioła do dekoracji
Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz, dość mocno ugniatamy by zmieściło się go nam jak najwięcej. Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu, wciskamy w farsz delikatnie. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy