Bardzo jesienny, smaczny gulasz z łopatki wieprzowej, z dyni hokkaido, z młodej cukinii i podgrzybków. Dodatkowo papryka i pomidory, które dostałam od mamy. Całość bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Polecam.
Składniki (4-5 porcji):
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 gram dyni
- 1 kg cukinii
- 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...)
- 1 puszka pomidorów lub 5-6 świeżych pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka bulionu lub wina
- ryż brązowy/kasza do podania
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy