Dynia to wszechstronne warzywo, lekko słodkie lecz bez większego charakteru. Smaku dodaje jej odpowiedni obróbka termiczna, jak i dodatki, które odpowiadają za to czy nasza potrawa z tym warzywem nabierze bardziej wytrawnego lub słodkiego smaku. Jest to warzywo bazowe, do którego pasuje wiele dodatków. Nie mniej jednak warto podkreślić dynię gałką muszkatołową, która moim zdaniem, pogłębi jej smak i wydobędzie to co najlepsze. W tym wypadku dynię zestawiłam z pomidorami i gorgonzolą. Proste, ale i smaczne.
- 700 g dyni
- 4 pomidory
- 350 ml bulionu
- sól
- pieprz
- tymianek
- 100 g sera gorgonzola
Dynię i pomidory układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z pomidorami do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blenderujemy całość na gładki krem, doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy pokruszoną gorgonzolą i tymiankiem.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy