Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, orzechawmi i żurawinką
Słodka owsianka lecz bez dodatku cukru. Słodzikiem w tym wypadku są świeże i suszone owoce, które sprawiają, ciężko się oderwać od tego dania. Lubię takie śniadania!
Składniki
(na dwie porcje):
- 9 łyżek płatków owsianych
- szklanka mleka 0,5 %
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- jabłko
- banan
- łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- pół łyżeczki cynamonu
- orzechy/mięta lub owoce do dekoracji
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i żurawiną, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin (w wersji "na szybko" można te składniki ugotować w mleku, wtedy nie trzeba wstawiać ich do lodówki. Chodzi o to by płatki owsiane dobrze wchłonęły mleko i były miękkie). Wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy starte jabłko i rozgniecionego na papkę banana oraz posiekany orzechy włoskie. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy płatki, posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nagrzanego do 20 stopni. Cukier powinien się skarmelizować, całość będzie wtedy przepysznie chrupiąca i słodka. Przed podaniem dekorujemy orzechami, świeżymi owocami bądź po prostu miętą.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy