- 180 g mąki razowej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 1,5 kg dyni
- 2 pomidory
- pół zielonej papryki
- pól białej papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- oregano
- majeranek
- natka pietruszki
Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone papryki i pomidory. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Układamy na formie do tarty, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Gdy nasz farsz będzie gotowy należy go ostudzić. 3 jajka roztrzepujemy w miseczce i łączymy z farszem. Upieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego farsz, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Przed podaniem posypujemy tartę natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy