Całkiem prosty i smaczny krem z pomidorów z dodatkiem kukurydzy i dzikiego (lub czarnego, czerwonego) ryżu. Idealne danie na obiad, szczególnie w sezonie "pomidorowym", kiedy są najsmaczniejsze i najsłodsze.

Składniki (2-3 porcje):
  • 6-7 pomidorów
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki czerwonego (lub dzikiego, czarnego) ryżu + 1 szklanka wody
  • 1 kolba kukurydzy lub 1/2 puszki
  • zioła prowansalskie
Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Miksujemy na krem. Ryż gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ten całkowicie wchłonie płyn. Kukurydzę ścinamy z kolby. Do kremu dodajemy kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy. Krem podajemy z ryżem.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 


Brak komentarzy