Krem z pomidorów z dzikim ryżem i kukurydzą
Całkiem prosty i smaczny krem z pomidorów z dodatkiem kukurydzy i dzikiego (lub czarnego, czerwonego) ryżu. Idealne danie na obiad, szczególnie w sezonie "pomidorowym", kiedy są najsmaczniejsze i najsłodsze.
Składniki (2-3 porcje):
- 6-7 pomidorów
- 1 marchewka
- 3 łodygi selera naciowego
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki czerwonego (lub dzikiego, czarnego) ryżu + 1 szklanka wody
- 1 kolba kukurydzy lub 1/2 puszki
- zioła prowansalskie
Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Miksujemy na krem. Ryż gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ten całkowicie wchłonie płyn. Kukurydzę ścinamy z kolby. Do kremu dodajemy kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy. Krem podajemy z ryżem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy