Tak na prawdę przygodę z pieczeniem domowego chleba zaczęłam dzięki maszynie do chleba. Mimo, iż już dawno poszła w odstawkę bo odkryłam pieczywo na zakwasie, które uwielbiam to czasem lubię wyciągnąć ją z szafy i upiec pyszny razowy chleb na drożdżach z różnymi dodatkami. Chleb z suszoną śliwką skradł moje serce, kiedy kupiłam go w pewnej piekarni. Mogłam zjeść pół bochenka bez dodatków, tak bardzo mi smakował. Niestety jego kolor był mocno karmelowy, więc jego "razowość" i "pełnoziarnistość" stawiała wiele do życzenia. Nie poddałam się. Ten smak tak bardzo utkwił w mojej głowie, iż postanowiłam sama upiec takie pieczywo. Tym razem stuprocentowo razowe.
Przepis na chleb z maszyny podaję, bowiem wiem jak trudne znalezienie w sieci jest odpowiedniej receptury na pieczywo z maszyny.
Składniki (wrzucamy do maszyny dokładnie w takiej kolejności):
Składniki podaję na chleb o wadze 1000 gram.
- 400 ml ciepłej wody*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soli
- łyżeczka cukru- u mnie trzcinowy
- 150 gram mąki gryczanej (ok. 1 szklanka)**
- 400 gram mąki razowej/chlebowej pszennej typ 1850
- 20 gram świeżych drożdży
- 50 gram suszonych śliwek
Do maszyny wszystko wrzucamy w podanej kolejność- oprócz śliwek. Masę chleba ustawiamy na 1000 gram, skórka średnio wypieczona, tryb: pieczywo razowe. Po godzinie (kiedy na wyświetlaczu pojawi się napis ADD) dodajemy śliwki i wyciągamy mieszadła. Po kilka godzinach (zazwyczaj należy odczekać jeszcze ponad dwie) chleb jest gotowy. Polecam.
Ten chleb można również upiec w piekarniku. W tym celu z wody, części mąki, cukru i drożdży należy zrobić rozczyn. Odczekać kilkadziesiąt minut, następnie dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Smacznego, Klaudia
*Zdarza się, że dodaję do chleba odrobinę maślanki, np. 50 ml maślanki + 350 ml wody
**Mąkę gryczaną można pominąć a w jej miejsce użyć pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850
Brak komentarzy