Na słodko

Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami

10:10


 
 

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie żadnego człowieka, tego małego i dużego również. Dbajmy o to by dostarczać te ważne składniki naszemu organizmowi każdego dnia!
Danie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser.

Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • olej kokosowy do smażenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • migdały w płatkach drobno posiekane
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym, następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą miały złoty kolor.
Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją migdałową. Każdego naleśnika smarujemy łyżką tak przygotowanego jogurtu a następnie zwijamy w rulonik i kroimy w 1,5 cm kawałki. Układamy na talerzu. Owoce myjemy, te większe kroimy na pół i układamy na naleśnikach lub obok.



 
 




Zobacz także

0 komentarze