Przepyszne, kremowe risotto, które uwielbiam. Dodatki sprawiają, że w smaku staje się obłędne... Tak bardzo nie mogę się doczekać, kiedy to za tydzień wreszcie spróbuję tego prawdziwego, włoskiego risotto. Obiecuję, że na blogu podzielę się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :)
Składniki:
- 60 gram ryżu Arborio
- 1/2 lampki białego wina
- 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 cukinia
- 2-3 plastry szynki parmeńskiej
- 1/2 litra bulionu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli lub dwie szalotki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Gotowe risotto podajemy z pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, usmażoną cukinią, natką pietruszki oraz parmezanem.
Gotowe!
2 komentarze
Pięknie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że danie się podoba. Gwarantuję, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
Usuń