Przepyszne, kremowe risotto, które uwielbiam. Dodatki sprawiają, że w smaku staje się obłędne... Tak bardzo nie mogę się doczekać, kiedy to za tydzień wreszcie spróbuję tego prawdziwego, włoskiego risotto. Obiecuję, że na blogu podzielę się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :)

Składniki:
  • 60 gram ryżu Arborio
  • 1/2 lampki białego wina
  • 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cukinia
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli lub dwie szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię wrzucamy na patelnię i również dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część bulionu. I tak do wykorzystania całego bulionu, powinno to potrwać około 18-20 minut. W tym czasie na suchej patelni smażmy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pod koniec gotowania risotto dodajemy natkę pietruszki oraz parmezan (zostawiamy odrobinę do posypania na talerzu). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne.
Gotowe risotto podajemy z pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, usmażoną cukinią,  natką pietruszki oraz parmezanem.
Gotowe!




2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie się podoba. Gwarantuję, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

      Usuń