Bardzo lubię budynie jaglane, tym razem w połączeniu z rabarbarem. Prosty i smaczny posiłek, uważam, że najlepszy na pożywne śniadanie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka roślinnego mleka + 3 łyżki
  • 1 banan
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów nerkowca
Rabarbar myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Na maśle smażę rabarbar z dodatkiem cynamonu. Dodaję miód i karmelizuję warzywo jeszcze 3 minuty. Ściągam z ognia by nie było rozgotowane. Kaszę gotuję w mleku, następnie miksuję z bananem i pozostałym mlekiem na gładki budyń. Dodaję połowę karmelizowanego banana i miksuję krem ponownie otrzymując gładki mus. Porcję budyniu jaglanego podaję z pozostałym, karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Wprawdzie nie lubię rabarbaru, ale na budyń jaglany bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń