Składniki (na 2 porcje):
- Potrzebne Ci będą dwie obręcze cukiernicze o średnicy 5 cm i wysokości minimum 8 cm lub mała tortownica o średnicy 8 cm.
Chrupiący spód z granoli:
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżeczka nasiona chia
- 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych
- lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego przepisu
Lekki sernik truskawkowy na jogurcie:
- 400 gram świeżych truskawek
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki żelatyny + 50 ml wrzątku
Galaretka z truskawkami:
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej
- 10-12 świeżych truskawek
- 100 ml wrzątku
- kilka świeżych truskawek do dekoracji
Przygotowanie spodu z granoli
Na suchej patelni prażę płatki owsiane z posiekanymi orzechami przez 5-6 minut, do zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze na pył. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaję nasiona chia i mieszam. Jeśli używam gotowej granoli jedynie miksuję całość z olejem kokosowym. Obręcze cukiernicze smaruję olejem kokosowym, umnieszczam na talerzu lub desce do krojenia (dobrze jest wyłożyć taką deskę folią spożywczą, wówczas łatwiej jest wyciągnąć gotowe serniczki z formy). Na dno obręczy rozkładam po równo gotowy spód z granoli, mocno dociskam łyżką i umieszczam obręcze ze spodami w lodówce na 30 minut.
Masa jogurtowa
Truskawki miksuję z miodem na gładki mus. Mieszam z jogurtem. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku, chwilę studzę. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodaję do masy jogurtowo- truskawkowej i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut do całkowitego wystudzenia masy, następnie przelewam po równo do obręczy cukierniczych z wystudzonym spodem. Całość umieszczam w lodówce na godzinę.
Ostatni etap
Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Truskawki kroję na ćwiartki i układam w obręczy na wystudzonej już masie jogurtowo- truskawkowej. Wlewam po kilka łyżek galaretki do każdej obręczy, dokładnie tyle by wypełnić je całe. Gotowe serniczki umieszczam w lodówce na kilka godzin lub całą noc do stężenia. Serniczki wyciągam z obręczy za pomocą tzw. "przydasia", który powinien być w zestawie razem z obręczami. Jeśli takiego nie posiadasz należy obkroić nożem serniczek wzdłuż obręczy i delikatnie wypchnąć go łyżką. Przed podaniem możesz udekorować serniczki świeżymi truskawkami.
Smacznego, Klaudia.
Kochani, naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym http://www.naturalniezdrowe.com.pl/
Serdecznie zapraszam!
Świetne serniczki, takie orzeźwiające.
OdpowiedzUsuńOj bardzo! Lekkie, smaczne i orzeźwiające! Polecam :)
UsuńPychotka! Lubię takie mini serniczki - fajnie wyglądają i przyjemnie się je zajada :)
OdpowiedzUsuń