Kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie szparagów, tym razem w formie grillowanych pędów. Słodkie, grillowane bataty, papryka o delikatnie dymnym posmaku, mój ulubiony świeży groszek, feta i idealnie ugotowane jajko w koszulce. Myślę, że i Wam ten przepis przypadnie do gustu. Lekka a zarazem bardzo pożywna propozycja na pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 6-7 szparagów zielonych
- 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku
- 2 jajka
- 30-40 gram sera feta
- 1/2 średniego batata
- kawałek białej papryki
- kawałek czerwonej papryki
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki kroję w plastry lub paski. Warzywa mieszam z olejem rzepakowym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię grillową lub grilla rozgrzewam i grilluję warzywa po kilka minut z każdej strony do zarumienienia a bataty do miękkości. Sałatę rwę na kawałki i układam na talerzu. Plastry batatów kroję w paski, szparagi kroję na mniejsze kawałki. W niewielkim garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam ogień pod garnkiem do średniego. Jajko wbijam do miseczki a następnie jednym, zdecydowanym ruchem przelewam do garnka z wodą. Wyławiam po minucie. Postępuję tak samo z drugim jajkiem. Na sałacie układam grillowane warzywa, całość posypuję fetą i groszkiem. Polewam olejem lnianym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z jajkiem ugotowanym w koszulce.
Smacznego, Klaudia.
O mamo jak to super wygląda! Musze koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo smakuje nawet lepiej niż wygląda! :)
Usuń