Bardzo lubię budynie jaglane, tym razem w połączeniu z rabarbarem. Prosty i smaczny posiłek, uważam, że najlepszy na pożywne śniadanie.
Składniki (na 2-3 porcje):
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka roślinnego mleka + 3 łyżki
- 1 banan
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- garść orzechów nerkowca
Rabarbar myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Na maśle smażę rabarbar z dodatkiem cynamonu. Dodaję miód i karmelizuję warzywo jeszcze 3 minuty. Ściągam z ognia by nie było rozgotowane. Kaszę gotuję w mleku, następnie miksuję z bananem i pozostałym mlekiem na gładki budyń. Dodaję połowę karmelizowanego banana i miksuję krem ponownie otrzymując gładki mus. Porcję budyniu jaglanego podaję z pozostałym, karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami.
Smacznego, Klaudia.
Wprawdzie nie lubię rabarbaru, ale na budyń jaglany bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńKarmelizowany rabarbar jest wyśmienity, wypróbuj! :)
Usuń