Sezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram świeżych truskawek
- olej rzepakowy do smażenia
- garść świeżych truskawek, cukier puder lub syrop klonowy do podania
Jogurt naturalny mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem klonowym. Podaję ze świeżymi truskawkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy