Prosta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne.
Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta jedynie z dodatkiem oliwy, soli gruboziarniestej i rozmarynu. Z dodatkami można również poszaleć nieco bardziej. Można użyć pomidorków koktajlowych, pieczarek, rukoli, plastrów cukinii, jednak należy pamiętać by nie przesadzać z ilością dodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu.
Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią.
Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych):
Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta jedynie z dodatkiem oliwy, soli gruboziarniestej i rozmarynu. Z dodatkami można również poszaleć nieco bardziej. Można użyć pomidorków koktajlowych, pieczarek, rukoli, plastrów cukinii, jednak należy pamiętać by nie przesadzać z ilością dodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu.
Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią.
Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych):
Ciasto na pizze:
- 200 gram mąki do pizzy typ 00
- 150 gram semoliny
- 200 ml ciepłej wody
- 7 gram suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 4 łyżki ziołowego pesto*
- 100 gram sera z niebieską pleśnią
- 4 łyżki tartej goudy lub sera mozzarella
- 4-5 zielonych szparag
- 5-6 liści botwiny
- kilka liści bazylii
Prosty sos czosnkowy:
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
Wszystkie składniki mieszam i odstawiam na 30 minut.
*Ziołowe pesto:
- garść świeżej bazylii
- garść świeżj natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- 2-3 liście botwiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków pinii
- szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składnik ucieram w moździerzu lub miksuję w blenderze na gładką pastę.
Mąki przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodaję wodę oraz oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Zajmuje mi to zazwyczaj około 10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i plastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli tak jest należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto umieszczam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na godzinę (do podwojenia objętości). Po tym czasie wałkuję lub rozciągam w dłoniach ciasto dość cienko i umieszczam na blaszce do pieczenia lub kamieniu do pieczenia pizzy. W tak zwanym międzyczasie rozgrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury, najlepiej z termoobiegiem. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Ser z niebieską pleśnią kroję na mniejsze kawałki. W garnku gotuję wodę i na wrzątek wrzucam pokrojone szparagi dosłownie na minutę. Odcedzam. Ciasto smaruję pesto, posypuję tartym serem, szparagami, układam liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Pizze umieszczam w rozgrzanym piekarniku i piekę przez 8-10 minut, do momentu aż boki pizzy będą zarumienione a ser rozpuszczony. Przed podaniem posypuję porwanymi liśćmi bazylii.
Smacznego, Klaudia.
Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić pizzę bez sosu pomidorowego, który uwielbiam ❤, Ale Twój przepis brzmi niezwykle smakowicie. Chyba w końcu się skuszę 😋
OdpowiedzUsuńKoniecznie! To jest typowa pizza bianca, ciasto samo w sobie jest wyśmienite, nie potrzebuje już dodatku sosu pomidorowego. :)
UsuńPozdrawiam