Kochani, dziś mam dla Was jeden z najsmaczniejszych przepisów na wiosenno- letnią sałatkę ba blogu. Zdecydowanie skradła moje serce i z pewnością będę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam!
Składniki (na 2- 3 porcje):
Składniki (na 2- 3 porcje):
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 6-7 szparagów zielonych
- 4-5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 cebula dymka
- kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki
- 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku
- 30-40 gram sera feta
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oleju pistacjowego
- świeżo zmielony pieprz
- 7-8 liści botwiny
Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny myję. W garnku gotuję wodę i wrzucam na wrzątek pokrojone szparagi i liście botwiny na minutę. Po tym czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie miski kładę porwaną sałatę, wrzucam pokrojone pomidory, dymkę, fetę, groszek oraz usmażony boczek i ugotowane szparagi z botwiną. Całość polewam olejem z pistacji i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Posypuję pestkami dyni, które można również uprażyć na suchej patelni.
Smacznego, Klaudia.
Miłośniczką szparagów to ja nie jestem, ale ta Twoja sałatka tak się prezentuje apetycznie, że bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo miłe! Szparagi są przepyszne tylko trzeba je umiejętnie przygotować! :)
Usuń