Wszystko tutaj jest jaglane. Jaglany omlet, słodki i puszysty. Jaglany krem czekoladowy. I kwaskowaty, karmelizowany rabarbar dla przełamania smaku. Dla miłośników zdrowego odżywiania i kuchni fit jest to przepis wprost idealny. Jest to również świetna propozycja dla osób, które nie boją się nowości i niecodziennych połączeń na talerzu. Polecam również ten wpis osobom, które zwracają szczególną uwagę na to co ląduje na ich talerzu każdego dnia. Danie idealne dla łasuchów, którzy lubią rozpocząć dzień na słodko.
UWAGA! Kasza jaglana w tym przepisie nie jest wyczuwalna :)

Składniki (na 1 dużego lub 2 mniejsze omlety):

Krem jaglany, który zostanie wykorzystany zarówno do czekoladowego nadzienia, jak i omletu:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
Omlet:
  • 1/2 przygotowanego kremu jaglanego
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Krem czekoladowy:
  • 1/2 przygotowanego kremu jaglanego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 4-5 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Karmelizowany rabarbar:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do dekoracji
Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Dodaję miód i banana, miksuję na gładki krem.
Jajka mieszam z połową przygotowanego kremu i cynamonem. Na patelni rozgrzewam olej i wylewam przygotowaną mieszankę. Omlet smażę przez 6-7 minut na wolnym ogniu, do momentu zrumienienia spodu.
Składniki na krem podgrzewam w garnuszku do momentu rozpuszczenia czekolady. Ściągam z ognia.
Rabarbar obieram, kroję na mniejsze części. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję rabarbar i chwilę duszę. Następnie dodaję miód oraz cynamon i całość karmelizuję przez 3-4 minuty.
Gotowy omlet smaruję kremem i podaję z karmelizowanym rabarbarem. Dekoruję cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze: