Przepis na przepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty w składniki odżywcze i świetnie sprawdzi się jako przekąska lub pożywne śniadanie. Polecam, szczególnie w sezonie kiedy dostępne są nasze pyszne, polskie truskawki!
Na blogu jest również przepis na clafoutis w wersji czekoladowej z czereśniami, które jest równie pyszne! Serdecznie zapraszam.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 50 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 20 gram mąki migdałowej
- 3 jajka
- 100 ml mleka migdałowego
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 300 gram truskawek
- szczypta proszku do pieczenia
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- świeże truskawki i maliny do dekoracji
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na pół. Jajka mieszam z miodem i mlekiem migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 40 minut, do zarumienienia. Podaję od razu udekorowane świeżymi owocami i posypane cukrem pudrem.
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym:
Serdecznie zapraszam!
Ależ wygląda bajecznie ... Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Koniecznie wypróbujcie w tym sezonie! :)
UsuńAle pycha, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)!
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Smakuje jeszcze lepiej! :)
UsuńLubię kombinować z połączeniami klasycznych wypieków,daje to fajną odmianę, truskawkowe clafoutis brzmi pysznie, a już tym bardziej,że jest przygotowane na mące innej niż z pszenicy.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj moje wypieki bazują na każdej innej mące niż pszenna, natomiast zawsze uważam to za małe wyzwanie a następnie za mały sukces jeśli wypiek się uda a na dodatek jest smaczny!
UsuńPozdrawiam i życzę wielu kolejnych inspiracji! :)
Wygląda mega smakowicie :) Muszę się w końcu zaopatrzyć w mąkę z migdałów, wypieki z niej muszą być niesamowite :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, chociaż nie ukrywam, że mąkę migdałową można zamienić na każdą inną i danie będzie równie smaczne :)
Usuń