Przepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim.
Składniki (na 1 porcję):
Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego)
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka startego parmezanu
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy