Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na przepyszną sałatkę, która zachwyci niejedno podniebienie. Smażony w przyprawach kurczak, mieszanka meksykańska Bonduelle, ryż, ogórek, cebula i przepyszny słodko-  pikantny sos pomidorowy, który powoduje, że całość jest jeszcze smaczniejsza i spójna. Polecam na każdą okazję, szczególnie na drobne przyjęcia ze względu na sposób podania.

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 150 gram piersi kurczaka
  • marynata: szczypta papryki wędzonej, chili, soli, oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 gram surowego ryżu
  • 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 puszki mieszanki Meksykańskiej 
  • liście sałaty rzymskiej
  • sos słodko- pikantny: 1 łyżka sambal oelek, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu hoisin, szczypta soli i pieprzu 
Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 15 minut, następnie smażę na oleju przez 3-4 minuty. Studzę. Ryż gotuję do miękkości i studzę. Ogórka i cebulę kroję w drobną kostkę. Smażonego kurczaka, ugotowany ryż, pokrojone warzywa i mieszankę warzyw Bonduelle dokładnie mieszam. Składniki sosu mieszam dokładnie i dodaję do pozostałych składników. Liście sałaty dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Na każdy liść nakładam po 2 łyżki sałatki. Podaję od razu lub schładzam sałatkę przed nałożeniem jej na liście sałaty. Przed podaniem dekoruję plastrami ogórka.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy