Pieczywo

Pszenne bułeczki na sodzie z patelni (proziaki)

08:00



Pyszne, proste bułeczki pszenne. Przygotowane na sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Długo utrzymują świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Polecam przepis wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na oczekiwanie kiedy ciasto wyrośnie i wszystkim tym, którzy i latem chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Podobno takie bułeczki nazywają się proziaki i jest to bieszczadzkie pieczywo na sodzie.

Składniki (na 12 bułeczek):
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • około 1/2 kg mąki pszennej
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję sól, cukier, sodę i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest potrzeba dodaję więcej mąki. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto wałkuję dość grubo (ciasto powinno mieć grubość około 2 cm) i wykrawam obręczą kółka o średnicy 5 cm. Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i układam, na suchej, część przygotowanych bułeczek. Smażę z każdej strony po 5-6 minut. Układając bułeczki na patelni należy zachować spory odstęp pomiędzy nimi, gdyż dość mocno wyrosną. Przygotowane bułeczki studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

11 komentarze

  1. Super - przepisy bez wykorzystania piekarnika zawsze dobrze mieć w odwodzie - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe- mniam, pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra! Nie widziałam jeszcze przepisu na bułeczki, które robi się na patelni - szybkie i wygodne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie słone. Mimo iż kazda partia byla pieczona około 15 minut bułeczki mają smak surowego ciasta, bardzo słabo wyrosły. Następnym razem zamiast mleka użyję maślanki żeby soda miała z czym reagować to może efekt będzie taki jak powinien. W takiej wersji niestety nie powalają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak jak widać na zdjęciu- udały się, bez zarzutów. Także nie wiem co może być przyczyną tego, że Twoje nie wyszły. Spróbuj jeszcze raz może, pilnując proporcji :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Pilnowalam proporcji. Nie zmieniam nigdy przepisów które wyglądają ze zdjęć pięknie. A reszta komentarzy z tego co widzę napisana jest do zdjęć a nie do efektów wlasnorecznej pracy. Niestety na chwilę obecną jestem zawiedziona i tak jak napisałam następnym razem zastąpię mleko maslanką. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Poza tym moje na zdjęciach wyszły by podobnie. Z wyglądu wspaniałe

      Usuń
    4. Oczywiście może Pani modyfikować przepis jak tylko ma Pani ochotę. Ja powyższą recepturę testowałam kilkukrotnie i bułeczki zawsze się udawały ale jak to z przepisami bywa istnieje wiele powodów ku temu by coś mogło pójść nie tak i jest to naturalne (rodzaj w tym marka mąki oraz pozostałych składników, temperatura patelni czy otoczenia a nawet sposób przygotowania i wiele, wiele innych).
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń