Pieczywo

Pszenne bułeczki na sodzie z patelni (proziaki)

08:00



Pyszne, proste bułeczki pszenne. Przygotowane na sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Długo utrzymują świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Polecam przepis wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na oczekiwanie kiedy ciasto wyrośnie i wszystkim tym, którzy i latem chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Podobno takie bułeczki nazywają się proziaki i jest to bieszczadzkie pieczywo na sodzie.

Składniki (na 12 bułeczek):
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • około 1/2 kg mąki pszennej
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję sól, cukier, sodę i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest potrzeba dodaję więcej mąki. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto wałkuję dość grubo (ciasto powinno mieć grubość około 2 cm) i wykrawam obręczą kółka o średnicy 5 cm. Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i układam, na suchej, część przygotowanych bułeczek. Smażę z każdej strony po 5-6 minut. Układając bułeczki na patelni należy zachować spory odstęp pomiędzy nimi, gdyż dość mocno wyrosną. Przygotowane bułeczki studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

5 komentarze

  1. Super - przepisy bez wykorzystania piekarnika zawsze dobrze mieć w odwodzie - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe- mniam, pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra! Nie widziałam jeszcze przepisu na bułeczki, które robi się na patelni - szybkie i wygodne :)

    OdpowiedzUsuń