kuchnia włoska

Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco

09:00

Nie jest trudno mnie oczarować. Wystarczy przygotować idealne risotto i podać je z lampką mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż sezon na bób i kwiaty cukinii jest tak krótki.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio
  • 1 lampka Prosecco
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła + 3 łyżki masła na koniec
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 50 gram parmezanu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
Do smażonego bobu i kwiatów cukinii:
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżego oregano
  • 5-6 kwiatów cukinii
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • szczypta soli i pieprzu
Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję ryż i całość smażę kolejną minutę. Wlewam wino i redukuję płyn o połowę. Wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Porcjami wlewam bulion postępując tak samo jak wcześniej. Na koniec gotowania dodaję do ryżu ugotowany bób oraz starty parmezan i masło. Całość doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

W tak zwanym międzyczasie na osobnej patelni rozpuszczam masło. Kwiaty cukinii kroję wzdłuż na pół, zioła siekam. Na rozgrzane masło wrzucam obrany bób i kwiaty cukinii oraz zioła. Całość smażę dosłownie minutę na dużym ogniu, doprawiam i ściągam z patelni.

Gotowe risotto nakładam na talerz. Dekoruję startym parmezanem, smażonym bobem i kwiatami cukinii. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

5 komentarze

  1. Aż taka fanką Prosecco nie jestem, ale tego dania bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosecco nie czuć w daniu, natomiast można wykorzystać do przepisu każde inne białe wino.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Przez te ulewy moje kwiaty cukinii już się nie nadają, ale na risotto zrobiłaś mi wielką ochotę :)
    Czy można zrobić idealne risotto bez wina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, chociaż dodatek wina jest moim zdaniem ciekawym akcentem i nieco przełamuje mdłość samego bulionu, nie mniej jednak wówczas skupiłabym się na przyprawach dodatkowych (może szafran?) żeby dodatkowo wzbogacić smak, odejmując alkohol. Ja moje kwiaty cukinii porwałam od mamy jeszcze w momencie kiedy ulewy nie zniszczyły ich do końca. Natomiast ubolewam, że tak krótko zachowują świeżość. W tej chwili będę szukała ich w marketach, bo chciałabym bardzo zrobić nadziewane.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jakiego oleju najczęściej używasz?

    OdpowiedzUsuń