Pierniki i pierniczki

Najlepsze kruche pierniczki

11:20


To już trzeci przepis, i zapewniam Was nie ostatni, na pierniczki w tym roku. Jeden z najlepszych, najbardziej aromatycznych przepisów. Z pewnością skradnie Wasze serca. Moja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki!

Składniki (na 50-60 pierniczków):
  • 900 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 250 gram masła
  • 250 gram miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek)
  • po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!





Zobacz także

0 komentarze