Granola

Granola w proszku

08:30

Taka granola w proszku jest super! Świetnie nadaje się do dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia jem granolę na bazie samych płatków i orzechów a jeśli mam ochotę na suszone owoce- dodaję osobno kilka łyżek. 

Składniki (na prawie 2 kilogramy mieszanki):

  • 1 kg płatków owsianych górskich 
  • 150 gram orzechów włoskich 
  • 150 gram orzechów nerkowca 
  • 50 gram siemienia lnianego 
  • 150 gram nasion słonecznika 
  • 50 gram nasion chia 
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 4 łyżki miodu 
Mieszanka suszonych owoców:
  • 50 g owoców goji
  • 50 g suszonych moreli 
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 50 g żurawiny 
  • 50 g suszonych daktyli
W garnku podgrzewam olej kokosowy i miód. Dodaję przyprawy. Orzechy siekam. W misce mieszam płatki, orzechy, nasiona i mieszankę z oleju i miodu. Dokładnie mieszam całość i przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Płatki piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Składniki mieszam co 5-10 minut, by się nie przypaliły. 
Suszone owoce siekam i mieszam. Upieczone płatki studzę, umieszczam w malakserze i miksuję na pył. Zmiksowane płątki umieszczam w jednym słoiku, natomiast wymieszane suszone owoce w drugim, lub wszystko razem. 

Wartość odżywcza mieszanki płatków (1750 gram = 35 porcji): 
Wartość energetyczna: 7984 kcal
Białko: 220,2 g
Tłuszcze: 413,3 g
Węglowodany: 800,9 g
Błonnik: 123,1 g


Wartość odżywcza mieszanki płatków 1 porcji (4 łyżki = 50 gram): 
Wartość energetyczna: 228 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 11,8 g
Węglowodany: 22,3 g
Błonnik: 3,5 g

Wartość odżywcza mieszanki suszonych owoców (250 gram = 10 porcji po 25 gram)
Wartość energetyczna: 596 kcal / 59,6 kcal
Białko: 6,6 g / 0,7 g
Tłuszcze: 2,1 g / 0,2 g
Węglowodany: 136,8 g / 13,7 g
Błonnik: 18,1 g / 1,8 g

W sumie 4 łyżki mieszanki płatków + 1 łyżka mieszanki owoców (lub 5 łyżek mieszanki całej) daje:
Wartość energetyczna: 288 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 36 g
Błonnik: 5,3 g


Smacznego, Klaudia!

Zobacz także

0 komentarze