Granola

Prosta granola z patelni o smaku czarnego bzu

13:44


Nowe smaki dżemów 100% z owoców marki Łowicz inspirują do tworzenia nowych dań. Zaczęło się od tego, że słoik po mojej codziennej, domowej, pieczonej granoli stał się nagle pusty. Nie wiedzieć czemu skończyła się a ja nie miałam aż tyle czasu na wypieczenie zupełnie nowej. Bez niej poranki nie są takie same. Po drugie było wynikiem braku czasu, stąd postanowiłam upiec szybką granolę na patelni. Po trzecie rzadko kiedy robię dwa razy ten sam przepis, stąd wszelkie "udziwnienia" są w mojej kuchni mile widziane. Po czwarte w lodówce stał, patrzył na mnie i zachęcał do użycia dżem Łowicz z czarnego bzu. I tak oto wyczarowałam granolę z patelni na bazie płatków owsianych, nasion chia, orzechów włoskich, otrębów orkiszowych, siemienia lnianego i miodu oraz dżemu z czarnego bzu nową, przepyszną recepturę na granolę. Nadal chrupiące, delikatnie słodko- kwaśne a przy tym ciepłe, prosto z patelni płatki podane z porcją jogurtu to moje ulubione śniadanie! 

Składniki (4 porcje płatków):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 80 gram suszonych śliwek 
  • 1 czubata łyżka miodu 
  • 1 czubata łyżka dżemu z owoców czarnego bzu
Na patelni prażę płatki, orzechy, nasiona chia, siemię lniane oraz orzechy włoskie i otręby. Trwa to około 10-12 minut.  Po tym czasie dodaję miód oraz dżem i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia. Dodaję posiekane śliwki suszone i ponownie mieszam. Podaję od razu z jogurtem i owocami lub przechowuję do 2-3 dni w lodówce. 


Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 1128 kcal
Białko: 27,3 g
Tłuszcze: 53,4 g
Węglowodany: 156,9 g
Błonnik: 26,9 g


Wartość odżywcza jednej porcji 

Wartość energetyczna: 282 kcal
Białko: 6,8 g
Tłuszcze: 13,3 g
Węglowodany: 39,2 g
Błonnik: 6,7 g


Smacznego, Klaudia. 



Zobacz także

4 komentarze