Pieczone warzywa korzeniowe w maśle orzechowym są po prostu pyszne! Nie dość, że smakują wyśmienicie to dodatkowo są niebywale sycące! Ziemniaki, bataty, marchewka i pietruszka wymieszane z łyżką oliwy, z masłem orzechowym, sezamem, kuminem, chili oraz mieloną kolendrą, tymiankiem i szczyptą soli. Tak proste a zarazem smaczne danie, które z całego serca Wam polecam.

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 batata (100 gram)
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • przyprawy, po szczypcie: kuminu, mielonej kolendry, soli, tymianku, chili 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu 
Warzywa kroję w słupki. Mieszam z olejem, masłem orzechowym, sezamem i przyprawami. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Podaję od razu. 

Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 418 kcal
Białko: 11,8 g
Tłuszcze: 21,8 g
Węglowodany: 40,8 g
Błonnik: 12,9 g

Smacznego, Klaudia!


Brak komentarzy