Na słodko

Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik!

13:47




Piknik od zawsze kojarzył mi się z odpoczynkiem na plaży, w gronie rodziny, w luźnej i spokojnej atmosferze, której towarzyszą wygłupy i śmiech. Nieodłącznym elementem udanego pikniku jest jedzenie, które ma zaspokoić głód i dać energię na jeszcze więcej szaleństw. Idealne piknikowe danie to takie, które świetnie wytrzyma zarówno upał, jak i niepogodę. To danie, które doskonale smakuje na zimno i mieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia.
Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje, że nie można się od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym kawałku jego konsumpcja się nie kończy :) Moim zdaniem jest to optymalny pomysł na piknik! 

Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):

  • 100 gram margaryny Omega Optima
  • 1 i 1/2 szklanki ulubionych płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych)
  • szczypta cynamonu i imbiru 
  • dwie łyżki miodu 
  • dwa banany 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 750 gram truskawek 
  • 1 łyżka wody różanej 
  • 50 gram płatków migdałów 
Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn. Margarynę rozpuszczam. Banany rozgniatam. Mieszam płatki, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miód, cynamon i imbir oraz rozpuszczoną margarynę i rozgniecione banany na jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuje wierzch i nakładam przygotowaną konfiturę truskawkową. Całość posypuję płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 55 minut, do suchego patyczka. Studzę w formie, koję na kwadraty i zabieram na piknik! :)

Smacznego, Klaudia!





Zobacz także

4 komentarze

  1. Cudownie wygląda do danie. Blog cudowny. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na sezonowe ciasto :) Ta margaryna mnie nie przekonuje, ale rozumiem, że to wymóg konkursowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł na ciasto Ci się podoba :)

      Usuń