Obiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw
- 10 szparag
- pęczek botwinki bez korzenia
- 5-6 mini cukinii
- 200 gram sera ricotta
- 400 gram piersi kurczaka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czonku
- rozmaryn świeży
- natka pietruszki
- sólo i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 lampka białego wina
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy