Uwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację.
Składniki (na 1 porcję):
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 3-4 rzodkiewki
- kawałek ogórka
- 2 suszone pomidory
- 1 jajko
- garść zielonej fasolki szparagowej
- masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej
- odrobina natki pietruszki
- sólo i pieprz
- kawałek sera feta
- cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu
Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle 3-4 minuty, doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jajko smażę na maśle 2 lub 3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Warzywa i ser kroję. Składniki dressingu mieszam. Pokrojone warzywa mieszam razem z usmażoną fasolką. Podaję z jajkiem. Całość polewam dressingiem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy