Składniki (na 6 porcji):
- ciasto na pizze z tego przepisu
- 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny
- 100 gram salami
- 1 papryka czerwona
- sos pomidorowy z tego przepisu
- 750 gram żółtego sera
- czerwona cebula
- czosnek
- sólo i pieprz
- 250 gram pieczarek
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotuj ciasto na pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera. Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Podaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować bazylią.
Smacznego życzą Klaudia, Justyna, Wojtek i Konrad!
Wykonanie przepisu: Kondzio i Wojtek
Zdjęcia: Klaudia
Brak komentarzy