To jest jeden z tych niewielu przepisów na blogu w którym mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie, które ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. 

Składniki (na 6 porcji):

  • ciasto na pizze z tego przepisu 
  • 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 
  • 100 gram salami 
  • 1 papryka czerwona 
  • sos pomidorowy z tego przepisu
  • 750 gram żółtego sera
  • czerwona cebula 
  • czosnek 
  • sólo i pieprz 
  • 250 gram pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przygotuj ciasto na pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. 
Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera. Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Podaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować bazylią. 

Smacznego życzą Klaudia, Justyna, Wojtek i Konrad! 





Wykonanie przepisu: Kondzio i Wojtek 
Zdjęcia: Klaudia 

Brak komentarzy