Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 udka kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 1/2 pęczka świeżego rozmarynu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 200 gram zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- lampka białego wina
- litr warzywnego lub drobiowego bulionu
Na oliwie z oliwek i maśle podsmażam udka kurczaka na brązowy kolor. Dodaję rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekam i smażę razem z kurczakiem. Dodaję ryż, smażę chwilę i wlewam wino. Alkohol redukuję, wlewam bulion, dodaję skórkę otartą z cytryny i przykrywam patelnię pokrywą a zawartość gotuję 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową i gotuję całość 10-15 minut bez pokrywy. Na koniec doprawiam danie solą i pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy