Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje, że nie można się od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym kawałku jego konsumpcja się nie kończy :) Moim zdaniem jest to optymalny pomysł na piknik!
Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):
- 100 gram margaryny Omega Optima
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych)
- szczypta cynamonu i imbiru
- dwie łyżki miodu
- dwa banany
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 gram truskawek
- 1 łyżka wody różanej
- 50 gram płatków migdałów
Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn. Margarynę rozpuszczam. Banany rozgniatam. Mieszam płatki, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miód, cynamon i imbir oraz rozpuszczoną margarynę i rozgniecione banany na jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuje wierzch i nakładam przygotowaną konfiturę truskawkową. Całość posypuję płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 55 minut, do suchego patyczka. Studzę w formie, koję na kwadraty i zabieram na piknik! :)
Smacznego, Klaudia!
Cudownie wygląda do danie. Blog cudowny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziękuję za komplement! :)
UsuńBardzo fajny pomysł na sezonowe ciasto :) Ta margaryna mnie nie przekonuje, ale rozumiem, że to wymóg konkursowy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł na ciasto Ci się podoba :)
Usuń