Granola

Prosta granola z patelni

11:29



Banalna w wykonaniu i szybka granola z patelni, której przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut. Wystarczy kilka ulubionych składników granoli wrzucić na patelnię, podprażyć, ostudzić i zamknąć w słoiku. Płatki, orzechy i suszone owoce w postaci chrupiącej granoli z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców to z pewnością najlepsze śniadanie jakie możesz sobie zafundować rano. Takie śniadanie da Ci energię na resztę dnia! 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków (użyłam jęczmiennych)
  • 1/2 szklanki płatków migdałów 
  • 3 łyżki otrębów (użyłam owsianych)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego 
  • garść pestek dyni 
  • 1 szklanka suszonych owoców (użyłam moreli, śliwek i żurawiny)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Na suchej patelni upraż płatki, orzechy, siemię lniane, pestki, otręby i cynamon przez około 7-8 minut na średnim ogniu. Pamiętaj aby cały czas mieszać prażone składniki, by nic się nie przypaliło. Dodaj miód i cały czas mieszając podgrzewaj produkty do momentu aż skarmelizują się i zlepią. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź składniki. W tym czasie posiekaj drobno suszone owoce. Wystudzone składniki z patelni wymieszaj z suszonymi owocami. Przełóż do słoika. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Smacznego, Klaudia. 



Zobacz także

16 komentarze

  1. Domowa granola jest najlepsza, bardzo mi się podoba, że przepis jest tak prosty i szybki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to czasem chodzi aby w kuchni się nie męczyć a przy tym osiągnąć super efekt :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, idealne rozpoczęcie dnia. Narobiłaś mi smaka. Jutro spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wobec tego czekam na relację z tego jak Ci smakowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, nigdy nie robiłam czegoś takiego. Może wnukom na podwieczorek zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi owocami. Uwielbiam takie chrupacze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazwyczaj robiłam pieczoną granolę i nie wpadłam na to, że można na patelni ;) Fajnie i trochę szybciej niż z piekarnika :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny dodatek do zdrowego i pełnego energii śniadania :)
    taka granola to nawet zamiast słodkich przekąsek świetnie się nada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Mój głód na słodycze zdecydowanie zaspokaja taka granola :)

      Usuń
  8. Taka domowa granola to genialny dodatek nie tylko do śniadania ale także przekąska w ciągu dnia :D z patelni jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy Ci smakowała :)

      Usuń
  9. Z piekarnika jest szybka ale ta granola to torpeda:)

    OdpowiedzUsuń