Ciasta na kruchym spodzie

Kokosowy sernik na piernikowym spodzie

10:42



 Przepyszny serniczek kokosowy na bazie twarogu oraz mleka kokosowego na kruchym, piernikowym spodzie polany czekoladą mleczną i udekorowany ciasteczkami Rafaello oraz granatem. Brzmi to jak przepis idealny i taki zresztą jest. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosa to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo sernik wzbogaciłam o kruchy, piernikowy spód, który zyskał jeszcze bardziej karmelowy smak za sprawą cukru trzcinowego #diamant. Nieco zbity ale nadal o lekkiej konsystencji, każdemu przypadnie do gustu. W tym przepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta.  

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

Kruchy spód piernikowy:

  • 3/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka kakao 
Masa serowa:
  • 500 gram twarogu trzykrotnie zmielonego 
  • 1/2 puszki mleka kokosowego 
  • 2 jaja 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
Dodatkowo:
  • opakowanie popularnych ciastek kokosowych 
  • granat 
  • 1/2 mlecznej czekolady 
Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę serową wylej na podpieczony spód i wstaw ponownie formę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz sernik przez 70-80 minut, następnie wystudź do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciasto. Na wierzchu ułóż ciastka kokosowe a całość posyp granatem. 

Smacznego, Klaudia! 








Zobacz także

2 komentarze