W tym całym szaleństwie przedświątecznym i ogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. 

Składniki (na 4 porcje):

Risotto z marchewką żółtą i batatem 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 100 gram parmezanu 
  • 1 szklanka ryżu Arborio 
  • 0,5 litra bulionu
  • sólo i pieprz
  • 2 żółte marchewki 
  • 1 mały batat 
  • garść świeżego szpinaku 
  • lampka białego wina 

Grillowana pierś kurczaka:
  • 500 gram piersi kurczaka 
  • szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Prażone pieczarki:
  • łyżka masła 
  • 300 gram pieczarek 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • rozmaryn świeży 
Dodatkowo:
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak. 

Piersi kurczaka dopraw i grilluj na patelni do zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż  na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem do zarumienienia. Dodatkowo na innej suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia aż stanie się chrupka. 

Porcję risotto podaj z piersią kurczaka, prażonymi pieczarkami. Całość posyp pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej i świeżym szpinakiem. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy