Pierwszy przepis otwierający świąteczną wersję mojego bloga. Uwielbiam ten czas i cały rok nie mogę się go doczekać. Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach piekącego się piernika, śliczniejszego widoku niż tego kiedy świat zasypia a w oknach widać blask drobniutkich lampek. Uwielbiam ten moment i tak jak na wakacje, i na ten czas czekam cały rok. Poniżej przepis na piernik idealny! 

Oszukany piernik toruński to moja wersja starego przepisu z jednej z książek wyszperanych od mojej mamy. Oczywiście przepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię!

Składniki (forma keksowa duża):

  • 250 gram mąki żytniej 
  • 125 gram miodu 
  • 125 gram masła 
  • łyżeczka sody 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżka korzennej przyprawy 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 3 jaja 
  • szczypta soli
Masa orzechowa do przełożenia:
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 2 łyżki masła 
Glazura czekoladowa:
  • 150 gram masła 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru 
Białka ubij z solą na sztywno. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce. 

Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt gładką masę z grudkami. 

Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się przechowuje. 

Smacznego, Klaudia!




Brak komentarzy