Pierwszy przepis otwierający świąteczną wersję mojego bloga. Uwielbiam ten czas i cały rok nie mogę się go doczekać. Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach piekącego się piernika, śliczniejszego widoku niż tego kiedy świat zasypia a w oknach widać blask drobniutkich lampek. Uwielbiam ten moment i tak jak na wakacje, i na ten czas czekam cały rok. Poniżej przepis na piernik idealny!
Oszukany piernik toruński to moja wersja starego przepisu z jednej z książek wyszperanych od mojej mamy. Oczywiście przepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię!
Składniki (forma keksowa duża):
- 250 gram mąki żytniej
- 125 gram miodu
- 125 gram masła
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- łyżka korzennej przyprawy
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki wody
- 3 jaja
- szczypta soli
Masa orzechowa do przełożenia:
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki Amaretto
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki masła
Glazura czekoladowa:
- 150 gram masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
Białka ubij z solą na sztywno. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.
Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt gładką masę z grudkami.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się przechowuje.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy